Kanadensiska skateboardåkaren Ryan Decenzo

Ryan Decenzo, en välkänd skateboardåkare som ursprungligen kommer från Vancouver, British Columbia i Canada. Under sin uppväxt fascinerades han av äldre skateboardåkare och bestämde sig för att själv satsa på en liknande karriär och idag är det istället han som är en stor förebild för många. År 2007, när Decenzo var 21 år gammal, påbörjade han sin karriär som skateboardåkare och blev snabbt erkänd inom sporten. Det stora genombrottet kom genom tävlingen the Tampa Am, som riktar sig till amatörer och ger vinnaren en riktigt bra chans att bli proffs. Sedan 2010 är Decenzo en professionell skateboardåkare som bland annat deltagit i the X Games of Sk8 där han tagit hem guldet inte mindre än två gånger. Under åren som gått har Ryan Decenzo gjort sig särskilt känd för sin utmärkta förmåga att åka på rails, det vill säga olika typer av stänger och rälsar, ett bra ess att ha i rockärmen när konkurrenterna försöker ta över i en tävling.

Skateboard som tv-spel

Förutom skateboarding gillar Decenzo även att cykla på sin dirt bike i skog och mark. Intressena är snarlika men något mer avslappnande att sitta på en cykel. Han har myntat många uttryck som är väldigt slående, bl.a har han sagt att skateboard är ett intresse som gör honom till den yngste mannen över 30. Det är inte alla sporter och spel som är lika roliga som tv-spel som de är i verkligheten, men skateboard är en sådan populär sport även som TV-spel. Vi är nog många som drömt om att själva kunna åka som Tony Hawk i Tony Hawk’s Pro Skater-spelen från slutet av 90-talet och början av 2000-talet, och sedan dess har marknaden fyllts med en mängd varianter på dessa spel. Ofta spelar man själv, men en del spel kombinerar detta med möjligheten att spela tillsammans med andra och skapa teams, eller till och med bilda sina egna lag och bygga upp sina egna skateparker. Vem vet, kanske det rent av snart dyker upp ett spel om just Ryan Decenzo?

Åka utomlands för att åka skateboard

Om man ändå vill åka skateboard på riktigt finns det i dagsläget riktigt fina parker runt om i hela världen. Några av dem är till exempel utomhusparken Livingstone, kanske den mest kända parken i Skottland, och Skatepark Los Reyes som är den största i Chile. Den sistnämnda är placerad utomhus precis bredvid Machopo-floden och är utrustad med en mängd olika utmaningar för nybörjare såväl som vana åkare. Sporten är som störst i Kanada och i USA, så en resa dit brukar vara en stor dröm för många skaters. Har man riktigt tur kanske man rent av möter Decenzo. Märket Vans, som är stora inom skateboard har byggt en skatepark som finns i Orange County i Kalifornien. Även om skateboard blir allt större i Europa så är det fortfarande länder långt borta, Kanada, USA och Australien som dominerar. Det är tur att det är smidigt att låna pengar till resan för att uppleva de riktigt stora skateboardnationerna. Det är verkligen en härlig stämning vid ramperna och bör upplevas på plats.