Longboarding – skateboarding med höga hastigheter

En longboard är så som namnet antyder en längre version av en skateboard. Det kan dock sägas vara en förenklad förklaring av en longboard, då det finns fler skillnader mellan en longboard och en skateboard än bara deras längd. En longboard har till exempel större och mjukare hjul än en skateboard, vilket ger bättre stabilitet. Detta är nödvändigt, då en longboard används för att åka downhill, det vill säga i nedförsbacke, eller för att cruisa, vilket innebär att man åker i betydligt högre hastigheter än man gör på en vanlig skateboard.

Förutom att longboarden precis som skateboarden kan användas för rekreation, är longboarden även ett praktiskt transportmedel (eller i alla fall mer praktiskt än skateboarden). Detta eftersom dess konstruktion är så tålig och böjlig att man kan öka farten på plan mark genom att svänga på ett visst sätt. Det förekommer också tävlingar i longboard, och man tävlar då i en rad olika grenar. En av de vanligaste är just backåkning, då det gäller att åka så snabbt som möjligt nerför en lång backe. Andra grenar är till exempel ”dans”, då man ska gå runt på brädan och snurra samtidigt som man åker på den, och freestyle, då det gäller att göra olika trick med brädan.

Om du är intresserad av att lära dig att åka longboard, är det bäst att du investerar i en ny säng samtidigt som du köper brädan – du kommer nämligen med största sannolikhet att behöva sova ut ordentligt om nätterna för att orka med nästa dags longboardåkning. Precis som när man lär sig att åka skidor, snowboard eller vanlig skateboard får man räkna med att man kommer att ha en del blåmärken och ganska rejält med träningsvärk till en början, så se till att det är en mjuk säng som du kan ligga skönt i trots blåmärken.