När man kan börja åka skateboard?

Frågan hur gammal man bör vara innan man börjar åka skateboard har inget enkelt svar, eftersom det beror på individuella skillnader. Som en generell regel kan dock sägas att det krävs en hel del koordination för att åka skateboard, något som man inte utvecklar förrän man kommer upp i skolåldern. För vissa kommer koordinationen ännu senare än så, runt 10-årsåldern. För att undvika att man skadar sig när man åker skateboard kan det därför vara att rekommendera att man inte börjar innan dess. Å andra sidan finns de som förespråkar att man börjar så tidigt som möjligt, eftersom barn blir mer rädda för att ramla och göra sig illa när de blir äldre, vilket kan hindra inlärningsprocessen. På samma sätt som barn börjar att lära sig att åka skridskor och att cykla när de är yngre, skulle de därför kunna börja åka skateboard i samma ålder.

Oavsett hur gammal man är när man börjar ska man dock alltid ha på sig skydd för att förhindra skador i så stor utsträckning som möjligt. Hjälm bör till exempel vara en självklarhet för alla, även vuxna, och barn bör absolut även ha knäskydd, armbågsskydd och handledsskydd. Har man ett barn som intresserar sig för skateboardåkning finns det med andra ord ingen anledning att missunna dem det, så länge de har ordentligt med skydd och man som vuxen är med och övervakar när de åker.

Om man har en son eller dotter som älskar att åka skateboard, och man vill ordna ett födelsedagskalas med skateboardtema (inte bara när det gäller aktiviteter, utan också dekorationer), ska man gå in på Barnkalaset.se. Där finns allt man behöver för att ordna kalas, både för barn med skateintresse och alla andra.