Tricks man kan göra med en skateboard

Det finns en hel del trickskan göra med sin skateboard. Från början var det mest ett fåtal konster som skejtarna gjorde men allteftersom tiden gick, utvecklade folk sina egna akrobatiska konstgrepp, vilket numera har gjort att det finns brädor som är specialtillverkade just för vissa saker och underlag och grenar inom sporten precis som i vilken annan sport som helst.

Freestyle

Friåkning eller freestyle innebär att man åker på gator och gör konster under tiden. Normalt åker man lite långsammare och brädan är inte sällan smalare och mindre än den man använder på ramperna. Flips, tailwheelie och spins förekommer flitigt i freestyle-åkningen då man snurrar brädan under sig eller vänder på den under tiden. Många åker dessutom nedför trappräcken och tar hjälp av allt som städerna har att erbjuda men då kallas det för streetskating.

Streetskating

Genom att använda de hinder som naturligt finns i en stad som trappor, räcken, stenar, fontäner och dylikt, kunde man utveckla streetskatingen som fungerar ungefär som en parcoursbana. Men när åkarna började irritera stadsborna och turisterna, byggde man istället upp speciella streetskatingbanor där de kunde hålla till utan att störa andra. Dessa inhägnade parker kallas för skateparker och här görs det många tricks som ollie, grinds och boardslides där man med sin bräda glider nedför exempelvis räcken eller får brädan att hoppa upp.

Slalomåkning

Nej, det är inte bara skidåkare som åker slalom. Precis som i alpin slalom har skateboardåkningen ett flertal grenar som rak slalom, specialslalom, hybridslalom och storslalom.

Downhill

Precis som ordet insinuerar, åker man nedför backar som även helst ska ha kurvor och svängar. Hjulen på brädorna är lite mjukare för att anpassas till underlaget och för att klara av svängarna. Man kan även åka nedför backar med longboard.

Åka i ramp

Under 80-talet kunde man betrakta ett flertal ramper där åkarna körde fram och tillbaka och gjorde volter högst upp. Nybörjarna slog sig ofta fördärvade innan de fick grepp om saker och ting.
Det tillverkades en rad olika ramper som både är symmetriska och asymmetriska. Några kända exempel på ramper är vertramp, miniramp och bowl eller pool. De är alla olika höga och utformade på olika sätt. Ramper kan också användas till BMX-cyklar och rullskridskor eller vara snöbeklädda för snowboarding där det också går ut på att snurra och hoppa och göra akrobatik. I Sverige ligger en av de största i Malmö där internationella besökare samlas.