Skateboarden i Sverige

Det är mest ungdomar som åker skateboard men de flesta av oss tycker nog att det är roligt att titta på. Intresset för skateboarden har vuxit sedan den först introducerades i Sverige på 1970-talet, efter att den först skapats i USA. Kalifornien pekas ofta ut som den plats där denna bräda med fyra hjul uppfanns. Det var tänkt som ett komplement till surfing och för de surfare som för tillfället inte kunde vara på vattnet.

Förbjuden i vårt grannland

Skateboard var inte alls populärt när det kom till Skandinavien. I Sverige höjdes röster för att det förstörde ungdomarna och i Norge så var skateboard förbjudet i över ett decennium på 70- och 80-talet. Från det att skateboarden introducerades som ett alternativ till surfing så har den vuxit och blivit en helt egen sport. Det fanns många saker som gick att göra på land som inte gick att göra på havet och därför blev de ganska snart sedda som två åtskilda saker.

Stjärnan med tv-spel

Även för många som inte själva åker skateboard så är Tony Hawk ett välkänt namn. Han kan absolut sägas vara den som tog skateboarden till de verkligt stora massorna. Förutom att han är världsmästare i skateboard hela tio gånger så hade han ett tv-spel som blev ofantligt populärt. Detta tv-spel spelades inte bara av personer med ett stort skateboardintresse utan det blev populärt långt utanför den kretsen. I stort sett alla som vuxit upp under tidigt 90-tal har någon relation till spelet. Förutom att vinna VM-guld och vara med och skapa ett spel så har Tony Hawk även uppfunnit flera olika trick och han var den första i världen som dokumenterat gjorde en 900. Det betyder att han roterade två och en halv gång i luften innan han landade. På en bräda med hjul!