Välj rätt skateboardbräda

Att åka skateboard på rätt sätt innebär att du bör ha en bra bräda att susa fram på. En skateboardbräda är inte bara en platt planka med fyra hjul – det är betydligt mer än så. Materialet och hjulen på brädan har stor betydelse när du ska börja ge dig i kast med skateboardåkning. Har du väl rätt bräda är det bara att bege dig ut i butikerna eller kanske till Outletsverige för att shoppa de senaste skateboardplaggen och vara hipp på ramperna.

Träslag

Eftersom en skateboardåkare kommer att göra en hel del tricks, vilket också innebär att brädan kommer få sig fler än en törn, så gäller det att ha ett träslag som klarar stora påfrestningar.

Detta träslag kan variera men det man främst rekommenderar är lönn som är hårt och stabilt. Lönnen är dessutom enkel att forma till, vilket underlättar när man gör skateboardbrädor. Vill man ha den allra bästa kvalitén så ska man välja kanadensisk lönn som är 15% starkare än vanlig lönn.

Brädan kommer sannolikt att göra både en och två volter under varje trick du utför, och är du nybörjare så bör brädans kvalité räknas ännu mer.

Hjulen

Även hjulen på en skateboardbräda måste vara robusta och tåla en del smällar. Storlek och hårdhet är de två faktorer som spelar mest roll vid valet av en ny bräda. Det finns både större och mindre varianter av hjul – de mindre är mellan 50 och 55 mm i diameter medan de större är upp till 60 mm. De stora hjulen innebär högre hastighet och används främst av skateboardåkare som åker på ramper och liknande. De mindre hjulen är bättre lämpade för vanliga åkare som åker på asfalt eller mer plana underlag.

När det gäller hårdhet, ska du titta på talet. Ett vanligt tal är 100A och ligger siffran ännu högre, är hjulen hårdare. Dock är alltför hårda hjul inte bra, då de inte absorberar stötar lika bra som mjukare hjul. De får heller inte till samma grepp om vägen när man kör. Därför bör man satsa på ett hjul som varken är för mjukt eller för hårt, men måste man välja så är ett lite mjukare hjul att föredra.

Longboard eller klassisk

Du som har en longboard kan med fördel göra fler cruise och carve, medan en klassisk skateboard lämpar sig bättre för tricks och för att åka på ramper. Allt har således att göra med vad du själv tycker om att göra när du åker skateboard.