Skateboard i Sverige

Även i Sverige är skatekulturen djupt rotad och det finns en mängd parker och ramper där åkarna hålls för att göra sina tricks och skapa gemenskap. Numera finns också Sveriges Skateboardförbund som ser till att sporten utövas korrekt och främjas bland ungdomar. De anordnar också tävlingar som SM och Skruv&Skate och är ett mycket nytt förbund som nyligen blev medlem i Riksidrottsförbundet. Detta kan tyckas märkligt då skateboardåkning har funnits i världen i över 70 år och förbundet endast är 6 år gammalt.
Skateboard har uppmärksammats mer och mer i Sverige
Tidigare var det enskilda grupper och kompisgäng som körde på sina ramper eller i parkerna och gjorde sin egen grej tillsammans, utan att blanda in någon annan. Men numera har statusen för skateboardåkare blivit högre och man vill att fler ska se vilken rolig och intressant sport det faktiskt är. Det var inte förrän efter år 2000 som skateboard uppmärksammades av företag i Sverige och sponsorer har fått upp ögonen för sporten allteftersom den har blivit mer erkänd.
Trots detta är sporten dock inte lika utbredd i Sverige som den är i USA, där den också har sitt ursprung. Sverige har ändå arrangerat VM några gånger.