Bygg skatepark till områdets barn

Att åka skateboard kan ta sin lilla tid att lära sig,

men när barnen väl har hittat tekniken brukar skateboardåkandet bli mer av en livsstil för dem. Precis som för fotbollsälskande barn fotbollen under armen blir brädan den ständiga vapendragaren för de barnen.

Som förälder kan du med tämligen små medel hjälpa ditt barn att underhålla skateboard tränande. Det är faktiskt inte allt för komplicerat att bygga upp en rolig skatepark för ditt barn och kompisar. Häng med så berättar vi mer!

Öppen yta för installationer

Först och främst gäller det att hitta en lämplig yta där barnen har möjlighet att åka skateboard fritt utan att störa annan lek eller bebyggelse. Det är så klart

viktigt att inte sätta igång med allt för seriösa byggen på exempelvis ett allmänt parkområde eller en parkering. Är tanken att skapa en rolig skatepark för ditt barn är det bästa alternativet att göra detta i närheten av ditt eget hus, tomt eller parkering. Ett tips är att kolla med dina grannar och se vad de skulle tycka om att låta områdets barn få en särskild plats att åka skateboard på. Det är oftast lite säkrare och dessutom mindre störande för de grannar som inte vill ha skateboard åkande utanför fönster dagarna i ända.

Du som har en rymlig trädgård kan satsa på att bygga en liten skatepark direkt på tomten. Då är tipset att asfaltera en öppen yta för att skapa goda förutsättningar för skateboardträning. Det är inte särskilt svårt att asfaltera en mindre yta, men tipset är ändå att låta någon med erfarenhet fixa jobbet. Någon dag krävs för förarbetet så som grävning och utjämning och ytterligare någon dag för att asfaltera ytan. I det stora hela är det samma förutsättningar som när du asfalterar garageuppfarten till huset!

Bygg och installera

När du har själva skateparkens yta på plats är det bara att låta kreativiteten spira. Med plankor, paletts eller andra träskivor kan du enkelt bygga ihop mindre ramper och hinder för barnen att köra på. Det stående tipset är att handla allt material på nätet eftersom det både är smidigt, praktiskt och billigt. Du kan till exempel hitta byggmaterial till skateparken i byggmax online butik. Där finns dessutom praktiska instruktioner till diverse hemmafixarprojekt vilka kan vara till din hjälp.

Har du barn som är lite äldre kan du låta barnen själva vara med och bygga sin lilla skatepark. Det brukar vara uppskattat och det är dessutom lättare för dig att bedöma hur hinder och ramper ska installeras. Ett tips är att skissa upp projektet innan ni tar vid med hammare och spik. Är du lite osäker på vad som gäller för ditt bygge? Då kan du gå in på Boverkets hemsida och läsa mer om bygglov och vilka regler som gäller. Hur många ramper får plats? Ska ramperna ha plats för en eller kanske två åkare? Försök få svar på frågor innan själva konstruktionen av parken sätts igång. Det gäller redan från start, det vill säga innan asfalteringen sker!