Skateboard som träningsform

När man tänker på skateboard tänker man

oftast på yngre som enkelt och smidigt far runt i ramperna och parkerna och gör olika tricks. Yngre människor som har bra balans och styrka, och som när de ramlar rullar ett varv mjukt och fint innan de är uppe på benen igen, redo för nästa varv i rampen. Det är lätt att tro att skateboard bara är för de yngre och dem som är friska. Så är inte fallet.

Balansträning

För att framföra en skateboard, även om du inte gör en massa tricks, krävs en hyfsad grundbalans och en viss styrka i kroppen. Detta är något som kan tränas upp över tid, och som så gott som alla kan bli bättre på. När du blir äldre och har lämnat tonåren bakom dig kommer livet på allvar att sätta fart med alla måsten, och ett intresse som skateboard kanske läggs på hyllan, eller inte utövas så ofta. Balansen och styrkan kan därmed försämras. Fortsätt istället att öva, att åka lite då och då. En bra balans är bra för hela kroppen och gör att du undviker felbelastningar och skador från livet i övrig, eller från din arbetsplats. Skateboard är ett sätt för dig att röra dig naturligt och dynamiskt.

Longboard

För den som inte är intresserad av trickträning, ramper och hopp så finns det en längre variant av skateboard som kallas longboard. Den kan jämföras med långfärdsskridskor mot konståkningsskridskor och passar ypperligt till dig som vill ut och åka för att njuta av väder och natur eller ta dig från punkt A till punkt B. En longboard tränar grundbalansen lika bra som en skateboard och lär dig kroppskontroll. Longboarden kan vara ett perfekt redskap för den skateintresserade att använda för att återhämta sig efter skador eller sjukdomar, eller för att hålla igång intresset även om kroppen börjar säga nej till en tur i pipen.

Undanflykter

Det är många som drabbas av artros eller artrit, alltså förslitningar eller olika former av reumatism och därför tror att de inte längre kommer att kunna åka bräda. Detta är i många fall väldigt felaktigt. Om du exempelvis har artros i ett knä finns det idag både bra mediciner och bra träningsformer som kan hjälpa dig att upprätthålla ett aktivt liv. Bara för att kroppen börjar bli lite sliten betyder det inte att du automatiskt måste lägga brädan på hyllan, utan fortsätt att åka så mycket det går för att förbättra balansen och den allmänna fysiken.

När det kommer till just artros och artrit är det oftast träning som faktiskt hjälper. Det är viktigt att hålla igång kroppen även om det kan göra lite småont här och var och balansen blir sämre. Använd en longboard för att lugnt och försiktigt öva upp dig igen, återfå självförtroendet och ta kontroll över kroppen, även om kroppen känns lite sliten. Kom ihåg att det bara blir värre av att sitta still, och om du ändå ska träna och hålla igång, varför inte ta upp ett gammalt glömt intresse?