Att välja rätt skateboard

Att välja en skateboard är ett trevligt bekymmer, men inte desto mindre ett bekymmer som kräver noga eftertanke, då det finns flera saker förutom brädans utseende att ha i åtanke. En sådan sak är till exempel vilket material – eller närmare bestämt vilket träslag – som brädan är tillverkad av. Lönnträ är bästa alternativet, eftersom det är ett träslag som är starkt och tåligt samtidigt som det är flexibelt – just de egenskaperna en skateboardbräda behöver. En annan kvalitetsfaktor att ha i bakhuvudet är huruvida brädan är kallimmad eller varmlimmad. Det sistnämnda är vanligt, eftersom det gör produktionen snabbare och billigare, men en kallimmad bräda har betydligt bättre hållbarhet.

Något annat som är viktigt att komma ihåg är att välja en bräda vars bredd passar ens fötter. Om man har en för smal eller för bred skateboard kan det vara svårt att svänga och kontrollera brädan. Det bästa är att rådfråga personal i skateboardbutiken, som kan hjälpa till med att hitta den perfekta bredden för din skostorlek.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att dyrast inte betyder bäst – i ett test som Testfakta genomförde var det en skateboard i mellanprisradien som blev bäst i test, medan den dyraste brädan hade flera brister.

Självklart är även kläderna en viktig del av utrustningen som behövs för att åka skateboard, liksom skydd och hjälm. Om du letar efter fritidskläder som passar för skateboarding och andra aktiviteter, ska du gå in på Fritidsfabriken.se, som har ett brett utbud av frilufts- och fritidskläder.