Skyddsutrustning för skateboard

Baksidan av att åka skateboard är att man då och då ramlar och slår sig. Skateboard är i sig ingen farlig sport, men då man alltid åker på hårda underlag, som asfalt och betong, kan de bli lite skador ibland då man faller. För att inte tala om ifall man sysslar med olika hopp och avancerade trick. Det är inte roligt att behöva gå hem blåslagen eller ännu värre, och kanske inte kunna åka skateboard på flera veckor. Använder man rätt skydd kan man förhindra mycket av det här. Även den mindre aggressive åkaren, som bara vill glida fram på sin longboard, kan slappna av mer om skyddsutrustning används. Att använda några enkla skydd och sunt förnuft när man åker kan vara allt som behövs för att förbli helt skadefri som skateboard-åkare och den som inte behöver vila på grund av skada, kan lägga ännu mer tid på sitt åkande.

Utanför sin comfort zone

Att använda skydd, kan också ge en åkare möjlighet att åka lite utanför sin “comfort-zone” och därför används skydd även av proffsen. Man får en boost av att inte vara lika rädd för att skada sig och då kan tricket sitta lite enklare. Tävlar man i skateboard kan det även finnas regler för vilka skydd du behöver. Att använda hjälm är nödvändigt för barn och det finns ett flertal smarta och bra skydd, som kan användas över hela kroppen. Många skador drabbar tyvärr huvudet som är extra utsatt med ett högt läge, tandskador förekommer och är olyckan framme är Distriktstandvården ett bra alternativ för att få hjälp.

Typer av skydd

En hjälm är troligen det bästa skyddet man kan ha, och de finns i mängder av olika utseenden, också skapade för just skateboard, även om de passar lika bra för inlines. Att använda handledsskydd är ett bra sätt att motverka skador då man tar emot sig mot asfalten i ett fall. Med en gipsad arm kan du inte åka på flera månader så skyddet kan vara väl värt att använda. Knäskydd är också bra tillsammans med armbågsskydd, bara de är CE-märkta.

Enligt statistik från försäkringsbolagen skadas ca 2600 personer varje år till följd av skateboardåkning. Nästan alltid handlar det om att man krockat med något, exempelvis ett fast hinder. Så man kan undvika en hel del genom att åka smartare och hålla bra uppsyn framåt. Skateboard är en rolig sport som funnits länge, därför har också skydden kunnat utvecklats och är idag både lättare och mer skyddande än någonsin tidigare. Utvecklingen går även framåt och i framtiden ser vi nog ännu mer av smarta skydd, som vecklas ut sekunden när de behövs. Men fram tills dess, på med hjälmen och ut och åk.