Skatekulturen har blivit så djupt rotad i världen att det t.o.m. har uppkommit en musikstil som kallas för skatepunk. Den växte fram ur hardcorepunken under 90-talet, efter skateboardingens tredje våg på 80-talet. Från början bildades den när skateboardåkare filmade sig själva och gjorde en s.k. musikvideo när de skejtade. Musiken i bakgrunden blev början till skate punk.
Snabbt och trallvänligt med intryck av punk och metal
Musiken spelas mycket snabbt och energiskt och kännetecknas som en intensiv musikstil med högt tempo och mycket trummor och bas. Däremot är låtarna inte så långa. Några kända band att lyssna på som förknippas starkt med skatepunk är svenska Millencolin eller amerikanska band som Lagwagon och Suicidal Tendencies samt Offspring. Från början när musikstilen var ung, fanns det mycket punkinfluenser i låtarna men detta kom slutligen att förändras och mer popinspirerade musikstycken blev kännetecken för genren samt mer melodiska egenskaper där sången är viktig och det är lätt att sjunga med samtidigt som man känner influenser från metal.
Skatepunk-stilen utvecklades precis som skateboarding i Kalifornien och orten Oxnard är speciellt förknippad med vissa band där hardcore-punken även har sitt säte.
Idag har de nyare skatepunk-banden gått tillbaka till något av en mer ursprunglig stil och tar gärna in influenser från de första banden igen. Trender kommer och går i allt och detta ser man även i skatepunkens utveckling.
Negativ inställning till stora företag
Banden som spelar denna sorts musik var själva skateboardfans i mångt och mycket och det avspeglas även i texterna. Även om skateboardåkning hade funnits med en tid och var populär, var den ändå inte helt accepterad i samhället ännu. Artisterna såg även till att avspegla kulturen i skateboarding, som motsätter sig kapitalism, och de använde sig därför av små oberoende skivbolag.