Att åka skateboard ser mer ut som vindsurfing på land och det är precis det den var ämnad för när uppfinningen lanserades för drygt 70 år sedan. Vanliga surfare som älskade sin hobby, var tvungen att lägga undan brädan under vintermånaderna och satt då och funderade på vad de skulle göra istället. Då kom någon klurig rackare på att man kunde göra en slags surfingbräda på hjul, precis som vissa skidåkare tränar skidåkning på hjul. Skateboarden var född och har nyligen blivit stolt 50-åring, trots att brädan redan lanserades på 50-talet för första gången.
Många är kanske vana att se skateboardåkare från 80-talet och framåt men faktum är att populariteten först var som störst på 70-talet för att sedan dala och göra en comeback. Från början var brädorna betydligt smalare men kom senare att utvecklas i takt med att konsterna och tricksen ökade. Den första riktigt kända tillverkaren hette George Powell. Det var på den tiden då brädorna användes med konster som strippning och downhill och man främst åkte nedför branta kullar och backar för att tävla vem som kom fortast fram. Men snart kom freestyleåkningen som kom att introducera lite mer avancerade brädor. Det blev således inte bara populärt att åka nedför utan även att snurra brädan medan man åkte och ta sig fram på plana underlag.
Under 60-talet dog skateboardåkningen ut en aning men kom sedan tillbaka ett decennium senare då en ny butik öppnade i Los Angeles. De sålde främst surfprylar men specialiserade sig även på nya skateboards med utvecklade brädor som kunde göra alla möjliga konster och hopp. De som skapade brädorna har kommit att kallas för Z Boys. Det var tre killar som flitigt använde sina skateboards på gator och torg samt i backarna och utformade street-stilen man ofta ser idag. De uppfann alla möjliga tricks som bl. a. ollie, kickflip och magic flip. Under denna tid tog sig skateboardåkarna ton och började leta upp platser för nyare intressantare åkning och det var vanligt att swimmingpool-ägare fick besök på sina tomter när poolen var ur bruk för att hitta uppnosiga skateboardentusiaster som körde hej vilt med sina brädor upp och ner för poolkanternas väggar. Att detta gav upphov till konflikter kan man naturligtvis förstå men detta hejdade inte skateboardåkarna som fortsatte sina bravader när folk inte var hemma.
På 80-talet kom så kulmen av skateboardåkningens popularitet. Att åka skateboard hade nu blivit så inne att brädorna kunde köpas efter varje åkstil. Eftersom folk blev trötta på att ha folk i sina trädgårdar eller utmed branta backar i städerna som körde in i folk, började man nu att bygga riktiga skateboardramper där åkarna kunde hållas och göra sina piruetter och volter med brädorna. Sporten hade blivit så utbredd att den även fick sin egen klädstil. Sakta men säkert blev skateboardåkning en professionell sport och det började anordnas internationella tävlingar som har fortsatt in på 2000-talet. År 2020 ska skateboard även förekomma i OS till mångas glädje.